Shiatsu

In deze praktijk wordt Iokai shiatsu toegepast; ook wel Zen shiatsu genaamd. Deze vorm van shiatsu is gebaseerd op de eeuwenoude oosterse geneeskunde. Deze gaat er vanuit dat lichaam en geest één geheel vormen en in constante interactie staan met elkaar en de wereld waarin wij leven. Door te kijken naar ziekte, leven en de mens in relatie tot zijn omgeving, ontstaat er een dieper inzicht in de werkelijke oorzaak van klachten. Binnen Iokai shiatsu wordt ernaar gestreeft om niet alleen technische vaardigheden te beoefenen, maar ook om vanuit toewijding en compassie door te dringen tot de kern van het probleem van de cliënt. Iokai shiatsu is geschikt voor de behandeling van veel klachten. Klachten zijn, volgens de zienswijze van Iokai shiatsu, een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in de energiehuishouding. Als de levensenergie, vrij en onbelemmerd door uw lichaam stroomt, dan voelt u zich gezond, fit en energiek. Raakt deze stroom van energie gestagneerd, dan krijgt u in het begin vaak klachten als vermoeidheid, spierpijn, verkoudheid of een onbehaaglijk gevoel. Duurt de verstoring langer, dan kunnen uitgesproken, soms chronische klachten en gecompliceerde ziektebeelden ontstaan.

Iokai shiatsu is erop gericht om de energiebalans in het lichaam weer te herstellen. Er zijn aandoeningen, zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij Iokai shiatsu de ziekte niet kan verhelpen. Iokai shiatsu kan hierin wel ondersteunend zijn door de pijn te verlichten en vermoeidheidsklachten te verminderen. Hierdoor verbetert het algeheel welzijn.

Geschiedenis van Iokai shiatsu

Iokai shiatsu is in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkeld door Shizuto Masunaga. Het was zijn levenswerk om de shiatsu zoals die toen werd beoefend in Japan weer terug te laten keren naar de oorspronkelijke uitgangspunten van de traditionele oosterse geneeskunde. In deze uitgangspunten vormen lichaam en geest één geheel en staan in constante interactie met elkaar en de wereld waarin wij leven.

Shizuto Masunaga heeft Iokai Shiatsu naar Europa gebracht. Met de publicatie van zijn boek ‘Zen shiatsu’ is deze vorm van Shiatsu in Europa eind jaren zeventig snel bekend geworden. Na zijn dood in 1981 is zijn werk voorgezet door zijn leerling en naaste assistent Kazunori Sasaki, de huidige voorzitter van de EISA (European Iokai Shiatsu Association). Onder zijn leiding heeft de Iokai shiatsu zich verder ontwikkeld en zijn er opleidingen opgericht in diverse landen van Europa.

In Nederland is de opleiding tot Iokai shiatsu therapeut een vierjarige beroepsopleiding op HBO niveau waarbij tevens een tweejarige opleiding westerse medische basiskennis moet worden gedaan.