Shiatsu

 

 

Shiatsu is een vorm van manuele therapie waarbij met handen en vingers druk wordt uitgeoefend op lijnen en punten van het lichaam . Vaak worden ook zachte strekkingen en mobilisaties van de gewrichten uitgevoerd. Een shiatsu behandeling wordt typisch uitgevoerd liggend op een mat (futon) waarbij de ontvanger licht gekleed blijft.

 

Het is een aangename en ontspannende wijze van behandelen die invulling geeft aan een heel menselijke behoefte om aangeraakt te worden. Iokai Shiatsu vereist een hoge mate van concentratie en toewijding van de therapeut aan de client.

Het doel van een shiatsubehandeling is om de energie in het lichaam optimaal te laten circuleren. Verstoringen in de stroming van energie zorgen dat we niet lekker in ons vel zitten of veroorzaken specifieke klachten varierend van stijfheid en pijn in spieren en gewrichten tot slapeloosheid en burnout. Een shiatsubehandeling zorgt ervoor dat onze algemene gezondheidstoestand verbetert en klachten verminderen of, beter nog, worden voorkomen.

Iokai shiatsu

In deze praktijk wordt Iokai shiatsu toegepast; ook wel Zen shiatsu genaamd. Deze vorm van shiatsu is gebaseerd op de eeuwenoude oosterse geneeskunde. Deze gaat er vanuit dat lichaam en geest één geheel vormen en in constante interactie staan met elkaar en de wereld waarin wij leven. Door te kijken naar ziekte, leven en de mens in relatie tot zijn omgeving, ontstaat er een dieper inzicht in de werkelijke oorzaak van klachten. Binnen Iokai shiatsu wordt ernaar gestreeft om niet alleen technische vaardigheden te beoefenen, maar ook om vanuit toewijding en compassie door te dringen tot de kern van het probleem van de cliënt. Iokai shiatsu is geschikt voor de behandeling van veel klachten. Klachten zijn, volgens de zienswijze van Iokai shiatsu, een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in de energiehuishouding. Als de levensenergie, vrij en onbelemmerd door uw lichaam stroomt, dan voelt u zich gezond, fit en energiek. Raakt deze stroom van energie gestagneerd, dan krijgt u in het begin vaak klachten als vermoeidheid, spierpijn, verkoudheid of een onbehaaglijk gevoel. Duurt de verstoring langer, dan kunnen uitgesproken, soms chronische klachten en gecompliceerde ziektebeelden ontstaan.

Iokai shiatsu is erop gericht om de energiebalans in het lichaam weer te herstellen. Er zijn aandoeningen, zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij Iokai shiatsu de ziekte niet kan verhelpen. Iokai shiatsu kan hierin wel ondersteunend zijn door de pijn te verlichten en vermoeidheidsklachten te verminderen. Hierdoor verbetert het algeheel welzijn.

Te behandelen klachten

Iokai shiatsu kan helpen bij uiteenlopende klachten en symptomen zoals:

 • Vermoeidheid
 • Verminderde vitaliteit
 • Stress of burn-out
 • Kortademigheid
 • Hoofdpijn of migraine
 • Slapeloosheid (slecht slapen)
 • Concentratieproblemen
 • Lage rugpijn
 • Spijsverterings- en stofwisselingsklachten
 • Menstruatieproblemen en overgangsklachten
 • Zwangerschapsklachten
 • Verlichting van de pijn bij chronische klachten zoals reuma en artrose
 • Huiduitslag
 • Onverklaarbare klachten

Wanneer geen behandeling?

Er wordt niet behandeld in het geval van koorts en zware virusinfecties. Bij open wonden kan niet op die plek van het lichaam worden behandeld, maar wel eromheen. Vlak na een operatie wordt een behandeling afgerade. In alle gevallen geldt dat Iokai shiatsu geen vervanger is voor de reguliere geneeswijze. Bij acute of ernstige klachten zult u altijd eerst worden doorverwezen naar de huisarts.

Geschiedenis van Iokai shiatsu

Iokai shiatsu is in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkeld door Shizuto Masunaga. Het was zijn levenswerk om de shiatsu zoals die toen werd beoefend in Japan weer terug te laten keren naar de oorspronkelijke uitgangspunten van de traditionele oosterse geneeskunde. In deze uitgangspunten vormen lichaam en geest één geheel en staan in constante interactie met elkaar en de wereld waarin wij leven.

Shizuto Masunaga heeft Iokai Shiatsu naar Europa gebracht. Met de publicatie van zijn boek ‘Zen shiatsu’ is deze vorm van Shiatsu in Europa eind jaren zeventig snel bekend geworden. Na zijn dood in 1981 is zijn werk voorgezet door zijn leerling en naaste assistent Kazunori Sasaki, de huidige voorzitter van de EISA (European Iokai Shiatsu Association). Onder zijn leiding heeft de Iokai shiatsu zich verder ontwikkeld en zijn er opleidingen opgericht in diverse landen van Europa.

In Nederland is de opleiding tot Iokai shiatsu therapeut een vierjarige beroepsopleiding op HBO niveau waarbij tevens een tweejarige opleiding westerse medische basiskennis moet worden gedaan.